Banii americanilor ne-ar putea face centru de excelență, în Europa, pe muniție de calibru mare/Ministrul Ștefan Oprea: Dacă am avea acces la finanțare

Publicat: 16/07/2024, 13:20

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea, spune că România a cerut SUA 2 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei. Fondurile americane ar putea ajuta România să devină unul dintre cei mai mari producători de muniție de calibru mare, din Europa, susține ministrul Oprea. 

România vrea să se împrumute la americani pentru a-și putea dezvolta industria de apărare, dar și ca să poată sta la masa marilor producători de muniție de calibru mare, din Europa. Este vorba de o sumă care depășește 200 milioane de euro care ar urma să fie investite în industria națională.

Fondurile americane se adresează atât Ministerului Apărării Naționale, cât și Ministerului Economiei pentru industria națională. Suntem în contact cu partea americană, am întrebat dacă putem finanța și companiile și am dat exemplul unui contract unde deja am făcut foarte mari progrese. La PSD s-a semnat între General Dinamic, partea de producție, de muniție și ROMARM, pentru producția în România de muniție de calibru mare de la 120 la 155, cu accent pe muniția pentru Tancul Abrams, unde am putea să devenim, România, centru de excelență și producători pentru toată Europa. Acest contract, acest proiect l-am putea face mult mai repede și mult mai ușor, dacă am avea acces la finanțare. Peste 200 de milioane de euro…. Am pus această întrebare, să discutăm cu partenerii americani, să vedem cum putem face să finanțăm …

Maniera în care pot fi obținuți acești bani presupune doar să fie trimită o scrisoare de solicitare din partea Guvernului României, susține ministrul Ștefan Gabriel Oprea.

Soluția pentru a putea să faci rezervare acestor sume era de a trimite o scrisoare din partea Guvernului României. Deja lucrurile sunt mult mai avansate. Știu că și Ministerul Apărării Naționale a făcut pași însemnați în acest sens, au definit ceea ce pot să facă, dar cred că domnul ministru Tîlvăr (n.r ministrul Apărării, Angel Tîlvăr), dar și cei de la Ministerul Apărării Naționale pot să dea mai multe detalii. Este un program care este pe bugetul de anul acesta, ceea ce înseamnă că partea de încheiere, de înțelegere, de contractare poate fi făcut anul acesta.

Datorită Legii Cooperării Industriale dă un ajutor semnificativ României, implicând direct în afaceri producătorii români de muniție sau componente pentru industria de Apărare, a mai spus ministrul Oprea.

Legea cooperării industriale funcționează. Avem norme deja, primele grupuri de lucru între Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naționale, ARTIS, celelalte instituții care sunt implicate în acest program, în acest proiect sunt constituite, am început să lucrăm. Dar de ce spun că lucrurile funcționează? Pentru că am fost la US, Eurosatory, care este cel mai mare târg european pentru industria de apărare, terestră și aerian. Acolo am vorbit cu foarte multe companii din Statele Unite, din Germania, din Franța ș.a.m.d. și mă opreau, spuneau: „Domnule ministru, vă rog frumos, veniți până la stand!  De ce? Haideți să vă arăt!” Și-mi arătau produsul, echipamentul și începeau deja să-mi spună: „Partea aceasta pot s-o fac în fabrica. cutare, cu capital privat, partea aceasta pot să fac la fabrica respectivă din România”… Poți să integrezi produsul cu totul la o fabrică cu capital de stat, ceea ce înseamnă că toți partenerii noștri, cei care vor să fie parte în planul de înzestrare a Armatei Române și de la a celorlalte ministere de forță au înțeles că, dacă vrei să vinzi în România, va trebui să vii cu partea de cooperare industrială aici. Deja știu de la mediul de afaceri, știu de la companiile cu capital privat și de la companiile cu capital de stat că sunt căutați pentru diverse programe.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Marcel CIOLACU despre creșterile de taxe: Este exclus așa ceva! România nu își permite să aibă măriri d

Ministrul Economiei: BlueSpace Technology pregătește o DRONĂ care poate fi produsă în totalitate în România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Tulburător! Actrița CELEBRĂ, diagnosticată cu scleroză multiplă. "Mi s-a spus să-mi fac planuri pentru moarte"
Valul de caniculă, înlocuit de vijelii şi grindină aduse de cicloane. Va ploua în aproape...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
RO-ALERT de furtună puternică și grindină în București! Ce alte zone ale țării sunt vizate...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Românii vor fi controlați până pe 11 octombrie
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni